Meteen naar de inhoud

Biografie Sylvia Huang


De Belgische violiste Sylvia Huang (1994) wordt geprezen voor haar “ware lyriek en ontroerende muzikaliteit, haar eenvoud en sensibiliteit”, haar “zeer gevarieerd kleurenpalet” (Le Soir) en als een muzikant met “integriteit, emotie” en een “rijke klank” (De Standaard). In mei 2019 werd ze laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd en won ze de Prix Musiq’3 du Public en de Canvas-Klara Prijs.
Ze kreeg daarnaast de Caecilia-prijs voor Jonge Musicus van het Jaar 2019 uitgereikt door de Belgische Vereniging van de Belgische Muziekpers.
 
In februari 2021 maakte Sylvia haar debuut met het Concertgebouworkest onder leiding van Andrew Manze met het Mozart vioolconcert K.218.
Dit concert voerde ze ook uit in juli 2021 met Iván Fischer in het Konzerthaus in Berlijn tijdens het officiële staatsbezoek van de Koning en Koningin der Nederlanden.
Ze werkte samen met vele orkesten, zoals het Nationaal Orkest van België, het Brussels Philharmonic, het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, Sinfonia Rotterdam.


In 2021 verscheen haar debuut-CD “Lointain passé” met pianiste Eliane Reyes met muziek van Eugène Ysaÿe en Guillaume Lekeu bij het platenlabel Outhere Music-Fuga Libera, en werd zeer gewaardeerd door de pers.
Zij leerde het vak van haar vader, studeerde verder aan de Académie des Arts de la Ville de Bruxelles, en daarna bij Alexei Moshkov en Liviu Prunaru.
Ze won eerste prijzen op de National Musical Competition Belfius Classics in 2004 en de Lions European Musical Competition in 2008.
Sylvia werd in september 2012 tweede violiste bij het Nationaal Orkest van België en in 2013 werd ze gepromoveerd tot co-solovioliste.
Van 2014 tot 2022 speelde ze bij de eerste violen van het Concertgebouworkest.
Kamermuziek is ook een grote passie: samen met drie orkestcollega’s vormt ze het GoYa Quartet.
Dankzij het winnen van de prestigieuze Prix de Salon 2015, uitgereikt door de business club van het Concertgebouworkest, kon het kwartet opnamen maken van twee live-uitvoeringen van alle strijkkwartetten van Brahms en Schumann.
Sylvia speelt op een viool van Jean-Baptiste Vuillaume, aan haar in bruikleen verstrekt door de Fondation Arthur Grumiaux.
In 2023 wordt ze nieuwe Konzertmeisterin van het Symfonieorkest van de Munt te Brussel.

Citaat van Sylvia:

“Voor mij is het echt een eer om het vioolconcert van Beethoven te mogen spelen. Het is een van de grootste meesterwerken van de vioolrepertoire en waarschijnlijk een van de meest bijzondere: voor mij symboliseert het pure schoonheid en eenvoud, vol met diepe emotie. Het is een dialoog tussen het orkest en de viool, zoals een grote symfonie.”

Meer over Sylvia Huang op haar eigen website.