Meteen naar de inhoud

Veronica Costa

Verónica begon op zevenjarige leeftijd viool te spelen in een klein stadje in het noorden van Portugal genaamd Vila Nova de Famalicão. Van jongs af aan vertoonde ze een sterke verbinding met het instrument en muziek. Op elfjarige leeftijd begon ze te studeren aan de Kunstschool Vale do Ave ARTAVE, onder leiding van professor Anna Katrochvilova.
Gedurende haar drie jaar op de instelling ontving ze niet alleen soloprijzen, maar verdiende ze ook haar eerste positie in een jeugdorkest, het Portugese Jeugdorkest (JOP).

Tussen 2014 en 2017 zette ze haar muziekstudies voort aan het Centrum voor Muziek en Cultuur (CCM) in Famalicão bij professor Rui Costa. Ze vulde haar studies aan met een sociaal-economische cursus aan het Colégio da Trofa, waar ze afstudeerde met een indrukwekkend gemiddelde van 19 uit 20.

In het academisch jaar 2017/2018 begon ze Economie te studeren aan de Universidade Nova SBE in Lissabon. Daar sloot Verónica zich aan bij het Academisch Orkest van de Universiteit van Lissabon, waar ze het hele jaar door diende als concertmeester van het orkest en stukken kamermuziek speelde zoals Vivaldi’s Vier Seizoenen, waarbij ze zowel de solopartij speelde als het orkest leidde.

In 2018 begon ze haar studie in Muziek met een focus op vioolspel aan de Escola Superior de Artes Aplicadas (ESART) in Castelo Branco, onder leiding van professoren Augusto en Alexandra Trindade. Sindsdien maakt ze deel uit van vooraanstaande orkesten in het land, waaronder het Gulbenkian Training Orchestra (EGO), het Academisch Filharmonisch Orkest van Portugal en het Portugese Filharmonisch Orkest, onder anderen. Ze studeerde cum laude af in 2022.

Opmerkelijk is haar deelname aan het European Union Youth Orchestra tijdens de zomer van 2022, waar ze de kans kreeg om samen te werken met musici en dirigenten van het hoogste internationale niveau, waaronder Gianandrea Noseda, Gustavo Gimeno, Renaud Capuçon en meer.

Na in 2022 naar Nederland te zijn verhuisd om bij Pavel Fischer te studeren, de gerenommeerde medeoprichter en leider van het Škampa Quartet, heeft de jonge violiste al samengewerkt met fantastische Nederlandse en Belgische orkesten en ensembles, waaronder het Doelen Ensemble en het Antwerp Symphony Orchestra.

Ze zit momenteel in haar laatste jaar van haar masteropleiding aan CODARTS Rotterdam.

Lees hier het Engelstalige CV…