Meteen naar de inhoud

Dirigent Daniel Ros

Het voorjaarsconcert 2024 werd geleid door gastdirigent Daniel Ros.
Na dit succesvolle concert heeft het bestuur Daniel gevraagd om onze vaste dirigent te worden. Daniel heeft dit enthousiast aangenomen.

Op zijn Facebook pagina schrijft hij het volgende: 

Dear friends,
We start the week with very good news ????
Although I have been working with them continuously since January, I am very excited to share with you my appointment as Principal Conductor of Leiden Sinfonietta ✨✨✨
On 20 April last I made my debut with the orchestra as guest conductor, and received the invitation to become its chief conductor.
Great programmes await us in the future! ????????????
***
Queridos amigos,
Comenzamos la semana con una muy buena noticia ????
Aunque llevo trabajando con ellos ininterrumpidamente desde enero, me hace mucha ilusión compartir con vosotros mi nombramiento como Director Principal de Leiden Sinfonietta ✨✨✨
El pasado 20 de abril tuve mi debut con la orquesta como director invitado, y recibí la invitación para convertirme en su director titular.
Grandes programas nos esperan en el futuro! ????????????
 
 
 

In de afgelopen jaren is de carrière van dirigent Daniel Ros (1992) uit El Jimenado (Torre-Pacheco, Murcia) gegroeid en geconsolideerd door zijn toenemende activiteiten. Hij was assistent-dirigent van het ADDA-Simfònica de Alicante orkest en het Orquesta Joven de Córdoba gedurende de seizoenen 2019-2021. Bovendien was hij ook assistent-dirigent van het Orquesta Sinfónica de la Región de Murcia tijdens de seizoenen 2019-2023. Momenteel verblijft hij in Rotterdam vanwege zijn Master of Music in Orkest Directie aan de Hogeschool voor de Kunsten Rotterdam, onder begeleiding van Hans Leenders, Sander Teepen en Roland Kieft.
Hij is ook lid van het bestuur van de Spaanse Vereniging van Orkest Directeuren (AESDO) en sinds de oprichting in 2023 is hij artistiek en muzikaal directeur van het Harmonix Orchestra (HXO) en president van de Harmonix Foundation.

In 2017 behaalde hij met de hoogste onderscheiding zijn opleiding Orkest Directie aan het Conservatorio Superior de Música de Murcia, met José Miguel Rodilla als hoofddocent. Hij heeft ook gestudeerd bij grote meesters zoals Miguel Ángel Gómez-Martínez, Antoni Hermus, Karel Deseure, Igor Gruppman, Jurjen Hempel, Atso Almila, Miguel Romea, Michalis Economou, Nacho de Paz, Óliver Díaz, Fabián Panisello, Karel Mark Chichon en Johannes Wildner, onder anderen. Daarnaast heeft hij zijn postdoctorale opleiding afgerond aan de Internationale Academie voor Orkest Directie “José Collado” bij Maestro Cristóbal Soler.

Hij heeft gerenommeerde orkesten gedirigeerd zoals de Orquesta Sinfónica y Orquesta de Jóvenes de la Región de Murcia, orkest ADDA-Simfònica, Joven Orquesta Sinfónica de de FSMCV, Orquesta Joven de Córdoba, Het Nederlands Studenten Kamerorkest, Sinfonia Rotterdam, Berlin Symphoniker, Berlin Sinfonietta, Malta Philharmonic Orchestra, Harmonie Ensemble-Orchestra, Orquesta de Córdoba, Orquesta Sinfónica CullerArts, Leiden Sinfonietta, Rotterdams Studentenorkest, Orquesta Filarmónica de Gran Canaria en de Joven Orquesta Nacional de España.

Daniel Ros heeft verschillende nationale prijzen ontvangen voor zijn werk als dirigent en als componist, waaronder de AESDO Prijs in de Eerste Internationale Orkest Directie Wedstrijd “Lliria, stad van muziek” (2021) en de Tweede Prijs in de tweede editie van dezelfde wedstrijd (2023), evenals zijn halve finalistenplaats in de V Orkest Directie Wedstrijd georganiseerd door de Orquesta de Córdoba (2017). Hij is ook geselecteerd om deel te nemen aan verschillende cursussen en wedstrijden in Duitsland, Frankrijk, Italië, Malta, Nederland, Portugal en Spanje. Hij heeft ook deelgenomen als jurylid in belangrijke uitvoeringswedstrijden, zoals Entre Cuerdas y Metales en het Concurso de Jóvenes Intérpretes Villa de Molina.

In 2019 ontving hij een beurs als stagiair-dirigent van het Nationaal Instituut voor Uitvoerende Kunsten en Muziek (INAEM) en het Spaanse Nationale Jeugdorkest (JONDE). Na het bijwonen van de specialisatiecursus bij Bruno Aprea, werd hij geselecteerd om het JONDE te dirigeren tijdens een concert in de prestigieuze Sala Mozart van het Auditorio de Zaragoza.

Hij heeft gedirigeerd in prestigieuze zalen zoals de Sala Mozart van het Auditorio de Zaragoza, de Sala Narciso Yepes van het Auditorio “Víctor Villegas” in de Regio Murcia, de ADDA in Alicante, het Palau de les Arts in Valencia, het Muziekgebouw in Eindhoven of de Spiegelzaal van het Concertgebouw in Amsterdam, onder anderen. Zijn volgende afspraken zullen hem naar verschillende landen brengen zoals Spanje, Italië, Nederland en Duitsland.

Daniel heeft de positie als assistent-dirigent gewonnen bij de Opera Zuid en bij het Philharmonie Zuid-nederland Orkest voor hun aankomende Rossini-productie bestaande uit twee opera’s: Il Signor Bruschino en La Scalia di Seta.

Op 4 juni 2024 heeft hij zijn master examen aan het Conservatorium van Rotterdam op sublieme wijze afgesloten met een zeer hoog cijfer: 8,5.
Veel leden van Leiden Sinfonietta waren hierbij aanwezig om hem aan te moedigen.


Lees hier de Engelstalige versie….